ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΡΑΣΤΩΝ
Duration: 89 λεπτά Genre: Ερωτική Κομεντί

Plot

Κι αν ο μόνος τρόπος να προχωρήσεις τη σχέση σου ένα βήμα μπροστά είναι η… προγραμματισμένη απιστία; Η ξεκαρδιστική αυτή ιστορία δίνει αφορμή για την πιο αναπάντεχα χαριτωμένη, αστεία και γλυκιά ιστορία αγάπης της χρονιάς!

Επίσημη Συμμετοχή στην Εβδομάδα Κριτικής Φεστιβάλ Καννών 2023

Ο Ρεμί και η Σαντρά, οι οποίοι μοιάζουν να έχουν βρει την απόλυτη ευτυχία στη σχέση τους, προσπαθούν μάταια να κάνουν παιδί. Όταν συμβουλεύονται έναν γιατρό για να βοηθήσει με το πρόβλημά τους, εκείνος τούς πληροφορεί ότι δυστυχώς πάσχουν από το «Σύνδρομο των Πρώην», μια νέα πάθηση που επηρεάζει ευτυχισμένα ζευγάρια.

 

Για να θεραπευτούν, έχουν μόνο μία λύση: πρέπει να κοιμηθούν ξανά με κάθε έναν από τους προηγούμενους εραστές τους για να «βγάλουν από τη μέση» ό,τι υπόλειμμα των σχέσεων αυτών κι έτσι να απελευθερωθούν για να συνεχίσουν τη δική τους - κάτι σαν σέξι εξορκισμό του ερωτικού τους παρελθόντος! Όμως, φυσικά, τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς σύμφωνα με το σχέδιο…

 

Τι είναι «φυσιολογικό» σε μια σχέση; Πόσο αυτονόητη είναι η αποκλειστικότητα; Και υπάρχει κάτι -το οτιδήποτε- στο οποίο να μπορούν να συμφωνήσουν όλα τα ζευγάρια σε όποια φάση της σχέσης τους κι αν είναι; Σαν αδελφάκι πρωτότυπων ταινιών με παρόμοιες ανησυχίες όπως ο «Αστακός» ή «Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού», το πανέξυπνο, οξυδερκές «Σύνδρομο των Πρώην Εραστών» σατιρίζει δημοφιλέστατα άγχη που έχουν να κάνουν με τη μονογαμία, τον ανταγωνισμό σε σχέση με το ερωτικό παρελθόν του συντρόφου σου και τη ζήλεια για όποιο καινούργιο ενδιαφέρον, και την αμφισημία του νοήματος της ερωτικής πράξης και τη φύση της αγάπης. Κι όλα αυτά μέσα από μια χαριτωμένη, αστεία και γλυκιά ιστορία αγάπης, που έρχεται να μας θυμίσει  ότι, τελικά, όλοι μας μπορούμε να φτιάξουμε την ευτυχία που μας ταιριάζει όπως ακριβώς τη θέλουμε εμείς να είναι.

 

Οι σκηνοθέτες Αν Σιρό και Ραφαέλ Μαλμπονί

μιλούν για την ταινία

 

Το «Σύνδρομο των Πρώην Εραστών» είναι μια φάρσα που διερωτάται σχετικά με την περίπλοκη διαπλοκή της αγάπης, του σεξ και της οικογένειας. Στις προηγούμενες ταινίες μας, έχουμε διερευνήσει διάφορα θέματα που σχετίζονται με τα ζευγάρια: αρχικά ήταν η ζήλεια στο «Domestic Tale», έπειτα οι ερωτικοί καβγάδες στο «Lucha Libre», η διατάραξη της ισορροπίας ενός ζευγαριού με την άφιξη ενός παιδιού στο «With Thelma», και στη μεγάλου μήκους ταινία μας, «Madly in Life», η άνοια ενός γονιού δοκιμάζει τη σχέση ενός ζευγαριού.

 

Σε αυτήν εδώ την ταινία, επιδιώξαμε να εξερευνήσουμε τη σεξουαλικότητα «εκτός» του ζευγαριού: είτε ως φαντασίωση είτε ως ρητή επιθυμία, όλα τα ζευγάρια παλεύουν με έξωθεν προσδοκίες, και η διαχείριση των επιθυμιών και της έλξης είναι ένα τεράστιο θέμα σε κάθε ερωτική σχέση.

 

Έτσι, τοποθετήσαμε τον Ρεμί και τη Σαντρά σε μια κατάσταση όπου πρέπει να καταφύγουν σε μια ολόκληρη σειρά από απιστίες, η οποία τους φέρνει πίσω στις προηγούμενες ερωτικές τους ζωές. Πήραμε δύο πυλώνες της ετεροκανονικότητας, την αποκλειστικότητα και την αναπαραγωγή, και τις βάλαμε τη μία απέναντι στην άλλη. Αν ο Ρεμί και η Σαντρά θέλουν ένα παιδί μαζί, θα πρέπει πρώτα να το αναζητήσουν αλλού. Και μόλις το κάνουν αυτό, όταν στο τέλος φτάσουν σε ένα σημείο όπου η σχέση τους είναι σε διάλυση, μπορούν πια να επικεντρωθούν στο πιο ουσιαστικό, αυτό που έχασαν και τώρα θέλουν να ξαναζωντανέψουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο: την ευχαρίστηση που νιώθουν ζώντας μαζί, να βρίσκονται στη συγκεκριμένη σφαίρα που είναι η σχέση τους - με λίγα λόγια, την αγάπη τους.

 

Θέλαμε να ξεκινήσουμε με μια παράλογη επιστημονική ιδέα για να ενεργοποιήσουμε έναν προβληματισμό σχετικά με τη σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή, χρησιμοποιώντας την κωμωδία ως υπόβαθρο. Θέλαμε να ακολουθήσουμε τον Ρεμί και τη Σαντρά μέσα από αυτή την παράξενη περιπέτεια, ανακαλύπτοντας μέσω των πρώην εραστών μια σειρά από παραλλαγές του ίδιου θέματος - όπως και οι πρώην έχουν επίσης αναπτύξει το δικό τους σύστημα μέσα στη σχέση στην οποία είναι σήμερα.

 

Θέλαμε επίσης να αμφισβητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε συλλογικά το εγχείρημα της απόκτησης ενός παιδιού, μετατρέποντας συχνά τους απογόνους μας σε τρόπαια, σε ένα εργαλείο κοινωνικής αναγνώρισης, ή σε ένα χαρακτηριστικό που προσθέτουμε στην εικόνα μας για την τέλεια ζωή.

 

Ελπίζουμε και έχουμε τη φιλοδοξία να κάνουμε το κοινό να γελάσει όταν βρεθεί αντιμέτωπο με τις ψευδαισθήσεις και τα ταμπού που δομούν το τρόπο που λειτουργούμε συλλογικά, όπως και να εξερευνήσουμε με χιούμορ τις ντιρεκτίβες που μας πιέζουν προς ένα μονοπολιτισμικό, μονογονεϊκό μοτίβο που αναστέλλει τη δημιουργικότητά μας, προκειμένου να είμαστε σε θέση να επανεφεύρουμε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε μαζί.

 

Όπως και στα προηγούμενα έργα μας, είχαμε την πρόθεση να αναπτύξουμε μια συγκεκριμένη τυπική έκφραση που να υποστηρίζει την ιστορία και να ενισχύει την κωμωδία μέσω του οπτικού στιλιζαρίσματος. Στη δομή της ταινίας, δημιουργήσαμε ένα μάλλον ιδιαίτερο αφηγηματικό καθεστώς, το οποίο είναι ελαφρώς «εκτός» σε σχέση με το νατουραλιστικό ύφος της υπόλοιπης ταινίας.

 

Έτσι, οι σκηνές που λαμβάνουν χώρα στο Δωμάτιο των Πρώην και οι αλληγορικές σκηνές σεξ αντιπροσωπεύουν τον ψυχικό χώρο των χαρακτήρων, τα ανεξερεύνητο εσωτερικά εδάφη, τα οποία η Σαντρά και ο Ρεμί πρόκειται να ανοίξουν και να ανακαλύψουν. Σε αυτές τις σκηνές, η σεξουαλικότητα απεικονίζεται πάντα με συμβολικό τρόπο. Το γυμνό προσεγγίζεται με ταπεινό και παιχνιδιάρικο τρόπο: είναι το σώμα στην απλούστερη κατάστασή του, ένα σώμα του οποίου ο σκοπός είναι να να κινείται, να εφευρίσκει, να γελάει.

 

Προσεγγίσαμε το κάστινγκ κάπως σταδιακά. Μας αρέσει να δουλεύουμε με ένα μείγμα ηθοποιών, με τους οποίους έχουμε χτίσει μια επαγγελματική σχέση μέσα στα χρόνια, και άλλων, τους οποίους τώρα ανακαλύπτουμε. Αυτό αντικατοπτρίζεται στους κύριους χαρακτήρες μας, που ενσαρκώνει η Λουσί Ντεμπέ, με την οποία συνεργαστήκαμε για την πρώτη μας μεγάλου μήκους ταινία «Madly in Life», και ο Λαζάρ Γκουσό, με τον οποίο συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά, ενθουσιασμένοι με την ανθρωπιά του, την ευαισθησία του και το φυσικό του ταλέντο στην κωμωδία. Ο Λαζάρ μάς δίνει τη δυνατότητα να βιώσουμε, με έναν τρυφερό και λεπτό τρόπο, τις ανδρικές ανασφάλειες του κόσμου μας.

Director: Αν Σιρό, Ραφαέλ Μαλμπονί

Writers: Αν Σιρό, Ραφαέλ Μαλμπονί

Actors: Λουσί Ντεμπέ, Λαζάρ Γκουσό, Φλοράνς Λουαρέ Κάιγ, Νορά Χαμζάουι

TRAILER