ΑΪΦΕΛ
Duration: 108 λεπτά Genre: Eρωτικό Δράμα

Plot

Πόσοι γνωρίζουν ότι πίσω από το διασημότερο μνημείο της Γαλλίας κρύβεται ένας απαγορευμένος έρωτας;

 Ένα ρομαντικό δράμα εποχής, που αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή του Πύργου του Άιφελ. Με πρωταγωνιστή, έναν από τους κορυφαίους Γάλλους ηθοποιούς, τον Ρομέν Ντουρί, στον ομώνυμο ρόλο και δίπλα του την ανερχόμενη Έμα Μάκι του «Sex Education» και του «Έγκλημα στο Νείλο», η ταινία του Μαρτίν Μπουρμπουλόν είναι ένας «φόρος τιμής» στον άνθρωπο που άλλαξε για πάντα τον παριζιάνικο ουρανό.

Σεπτέμβριος 1886. Ένα χρόνο πριν, το Μνημείο Ουάσινγκτον ανακηρύχθηκε το ψηλότερο κτίριο του κόσμου και η γαλλική κυβέρνηση πιέζει τον διάσημο μηχανικό Γουστάβο Άιφελ να δημιουργήσει κάτι πιο θεαματικό για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Παρίσι. Εκείνος έχει μόλις ολοκληρώσει τη συμβολή του στην ανέγερση του Αγάλματος της Ελευθερίας και προτιμά να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό του μετρό της πόλης. Όμως, όλα θα αλλάξουν όταν συναντήσει και πάλι την Αντριέν, μια μυστηριώδη γυναίκα από το παρελθόν του. Το μεταξύ τους πάθος θα φουντώσει ξανά, εμπνέοντάς τον Άιφελ στην πραγματοποίηση ενός παράτολμου εγχειρήματος. Ένα πάθος που απειλεί να καταστρέψει τις ζωές και των δυο, καθώς και την ίδια την κατασκευή του Πύργου.

 

Μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές παραγωγές της χρονιάς, το ΑΪΦΕΛ αφηγείται την αληθινή ιστορία του ομώνυμου Πύργου - τον οποίο τώρα μπορεί να βλέπουμε σαν αναπόσπαστο κομμάτι του παριζιάνικου τοπίου, την εποχή εκείνη, όμως, ήταν ένα άκρως αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους Παριζιάνους. Ενώ βλέπουμε τη σταδιακή, εντυπωσιακή ανέγερσή του, γινόμαστε μάρτυρες και της συναρπαστικής διαφωνίας που προκάλεσε το τεράστιο αυτό οικοδόμημα των 300 μέτρων, “το μεταλλικό όνειρο” όπως αποκαλούνταν.

 

Πίσω από  αυτήν την τρελή ιδέα, όμως, βρίσκεται και η ιστορία του “μάγου της μηχανικής” Γουστάβος Άιφελ με την αινιγματική προσωπική ζωή. Παρόλο που η ταινία αυτή δεν είναι μια “βιογραφική” ταινία, πόσω μάλλον ένα ντοκιμαντέρ, η ομάδα της ταινίας αφοσιώθηκε στο να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο πιστή στο ιστορικό πλαίσιο. Συμβουλεύτηκαν εκατοντάδες έγγραφα και ιστορικούς για να αποτυπώσουν με ακρίβεια τα γεγονότα της ζωής του.

 

Τι γνωρίζουμε από τα έγγραφα εκείνης της περιόδου; Ο Γουστάβος Άιφελ πράγματι συνάπτει μια παθιασμένη σχέση με την Αντριέν Μπουρζέ, όσο χτίζει τη γέφυρα του Σαν-Ζαν στο Μπορντό. Εκείνος είναι 28 ετών και εκείνη 18. Ο γάμος τους ανακοινώνεται, αλλά έπειτα ακυρώνεται από τους γονείς της Αντριέν. Αρχικά, ο Γουστάβος αρνείται να αναλάβει το πρότζεκτ του μεταλλικού Πύργου - παρά την επιμονή των μηχανικών του, δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον. Όμως, φαινομενικά χωρίς λόγο, φαίνεται να αλλάζει γνώμη ξαφνικά και αναλαμβάνει τον τρελό στόχο της ανέγερσης ενός πύργου ύψους 300 μέτρων στη μέση της πόλης, φτάνοντας ακόμη και στην υποθήκευση της περιουσίας του για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ…

 

O πρωταγωνιστής Ρομέν Ντουρί μιλά για την ταινία

 

Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση, όταν σας προτάθηκε ο ρόλος του Γουστάβου Άιφελ;

 

Ο Μαρτίν Μπουρμπουλόν επικοινώνησε μαζί μου, γεμάτος ενέργεια και πάθος, για να μου μιλήσει για ένα τρελό πρότζεκτ που διατείνεται ότι η επιθυμία και έμπνευση πίσω από τον Πύργο Άιφελ γεννήθηκε μέσα από την αγάπη για μια γυναίκα. Πώς να μη με ιντριγκάρει μια τέτοια ιδέα; Ταυτίζομαι τόσο με την ανάγκη να κάνουμε το Παρίσι, μία από τις ομορφότερες πρωτεύουσες στον κόσμο, ένα παραμυθένιο μέρος και πάλι. Αλλά για μένα έτσι κι αλλιώς το συγκεκριμένο μνημείο ήταν πάντα μαγικό. Κάθε φορά που περνάω από μπροστά του, από τότε που ήμουν παιδί μέχρι και σήμερα, νιώθω δέος. Μου αρέσει πολύ η ιδέα του μηχανικού-καλλιτέχνη που βρίσκει καταφύγιο στη δουλειά του και την ολοκληρώνει σαν μια άλλη δήλωση αγάπης. Περιττό να πω ότι ανυπομονούσα πια να διαβάσω το σενάριο.

 

 

 

 

Και ποια ήταν η αντίδρασή σας όταν το διαβάσατε;

 

Από την αρχή κιόλας, λάτρεψα την ιδέα του τρελού, πρωτοποριακού αρχιτέκτονα, κάτι σαν τον Στιβ Τζομπς του 19ου αιώνα, ενός άνδρα με ιδέες που ξεπερνούν τις συμβάσεις της εποχής του. Τελικά φτάσαμε στην τελική εκδοχή του σεναρίου, που ήταν αρκετά μοντέρνο και είχε συλλάβει ακριβώς το όραμα του Μαρτίν για την ταινία.

 

Πώς δημιουργήσατε τον χαρακτήρα του Γκιστάβ Άιφελ;

 

Διάβασα πολύ για εκείνον. Κι αυτό που μου έκανε αμέσως εντύπωση ήταν η παντελής έλλειψη λεπτομερειών για την προσωπική του ζωή και την προσωπικότητά του. Οι βιογραφίες του επικεντρώνονται στα επιτεύγματά του μόνο. Και το σενάριο έχει αυτήν την πτυχή: περιστρέφεται γύρω από έναν άνθρωπο που είναι φιλόδοξος και ικανός να ολοκληρώσει ένα πρότζεκτ τρελό όπως ο Πύργος, παραμένοντας ταυτόχρονα ένας απλός άνδρας που νιώθει ευάλωτος μπροστά σε έναν αδύνατο έρωτα. Μου δόθηκε αρκετός χώρος για να δημιουργήσω και να ‘εφεύρω’ τον Γουστάβο έτσι όπως τον φανταζόμουν.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Μαρτίν Μπουρμπουλόν πριν τα γυρίσματα;

 

Επικοινωνούσαμε πολύ. Όσο περισσότερο διάβαζα για τον Άιφελ και τη δουλειά του, τόσο περισσότερες ιδέες είχα, ειδικά για τη διατύπωση ορισμένων διαλόγων. Γνώριζα ότι η έρευνα που έκανα ήταν απαραίτητη για τον ρόλο, ότι θα έβγαινε αβίαστα από μέσα μου, όταν έφτανε η ώρα του γυρίσματος. Έπρεπε, όμως, να διατηρήσουμε και τον αυθορμητισμό μας, να αφήσουμε τη στιγμή να υπαγορεύσει τις κινήσεις μας σε ένα βαθμό. Δε μου αρέσει η διαδικασία της πρόβας - πιστεύω ότι πρέπει να αφήνουμε τους εαυτούς μας ελεύθερους, ακόμη και με τον κίνδυνο του λάθους. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ελευθερία που μας δίνει η ψηφιακή κινηματογράφηση. Ο Μαρτίν μού δίνει αυτό το περιθώριο κινήσεων και αυτό είναι κάτι που εκτιμώ φοβερά στον τρόπο που δουλεύει.

 

Πότε συναντήσατε την Έμα Μάκι;

 

Στις Κάννες τον Απρίλιο του 2019. Ένιωσα αμέσως τη βαθιά της επιθυμία να συμμετάσχει στην ταινία, ήταν πραγματικά εξαιρετική επιλογή. Η Έμα συνδυάζει ευφυΐα και απίστευτη ωριμότητα όσον αφορά την υποκριτική, όπως και σημαντικό συναισθηματικό βάθος.

 

Υπήρχε κάποια σκηνή που σας άγχωνε περισσότερο από τις άλλες;

Χάρη στη χημεία μας με την Έμα, κατάλαβα γρήγορα ότι οι σκηνές που είχαμε μαζί θα ήταν όσο δυνατές έπρεπε. Όμως, οι σκηνές που είχαν σχέση με την αρχιτεκτονική ή την ίδια την κατασκευή του Πύργου, ήταν αυτές που με απασχολούσαν περισσότερο. Έπρεπε να τις φροντίσουμε εξίσου, αφού το χτίσιμο του Πύργου είναι όσο σημαντική είναι και η ιστορία αγάπης.

 

 

 

 

H πρωταγωνίστρια Έμα Μάκι μιλά για την ταινία

 

Πώς αντιδράσατε, όταν σας προτάθηκε ο ρόλος της Αντριέν;

 

Ο ρόλος αυτός ήταν ένα τεράστιο δώρο, που μάλιστα ήρθε την πλέον κατάλληλη στιγμή: είχα μια τεράστια επιθυμία να παίξω σε γαλλική ταινία. Μεγάλωσα στη Γαλλία, όμως έφυγα στην εφηβεία μου για την Αγγλία, όπου και άρχισα να κάνω θέατρο. Η πρώτη μου επαγγελματική ευκαιρία ήρθε επίσης εκεί, με το ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (Sex Education) του Netflix, όμως πάντα ήθελα να δουλέψω στη Γαλλία. Μόλις διάβασα το σενάριο, συνειδητοποίησα πόσο πολύ ήθελα να συμμετάσχω - τι πιο γαλλικό από μια ταινία για τον Πύργο του Άιφελ με τον Ρομέν Ντουρί! Εμπιστεύτηκα αμέσως την ομάδα, ένιωθα ότι ήμουν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.

 

Ποια είναι η Αντριέν στα δικά σας μάτια;

 

Όταν είναι νεότερη, έχει μεγάλη περιέργεια και ανυπομονησία για τα όσα μπορεί να της προσφέρει η ζωή. Είναι σα σίφουνας που λαχταράει να γευτεί τα πάντα. Τη βρίσκω τόσο φωτεινή και ανάλαφρη, τόσο όμορφη. Όταν τη ξανασυναντάμε σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι πιο συνεσταλμένη, σίγουρα ως αποτέλεσμα του πόνου και των δυσκολιών που πέρασε. Όμως, καθώς περνάει περισσότερο χρόνο με τον Άιφελ, θα ξαναγίνει η φωτεινή έφηβη που ήταν κάποτε, χάρη στην αγάπη που νιώθει για τον άνδρα αυτόν, καθώς και τον θαυμασμό που τρέφει για τη δουλειά του. Είναι κάτι που την τρέφει, που την κρατάει ζωντανή. Ήταν σημαντικό για μένα να δούμε τη διαφορά ανάμεσα στις δύο χρονικές περιόδους, χωρίς να χρειαστώ τη βοήθεια του μακιγιάζ για να δείξουμε την πάροδο του χρόνου.

 

Υπάρχει διαφορά για εσάς όταν παίζετε στα γαλλικά απ’ όταν παίζετε στα αγγλικά;

 

Το αναρωτήθηκα αρκετά αυτό πριν ξεκινήσουμε γυρίσματα. Έχω μιλήσει περισσότερο γαλλικά απ’ ό,τι αγγλικά στη ζωή μου. Κι όμως, εξαρχής -και ο Μαρτίν το πρόσεξε αμέσως- είχα μια φοβία: αναρωτιόμουν αν θα μπορούσα να μιλήσω τέλεια γαλλικά. Είχα ζήσει στην Αγγλία για τρία χρόνια, περιτριγυρισμένη από Άγγλους αποκλειστικά. Ένιωθα άγχος τις πρώτες μέρες του γυρίσματος, σαν να είχα κάτι να αποδείξω. Όμως, ένιωθα και την ανάγκη να συνδεθώ εκ νέου με αυτό το κομμάτι του εαυτού μου. Και τελικά κατάφερα να νιώσω άνετα. Η μουσικότητα διαφέρει ανάμεσα στις δύο γλώσσες και αυτό επηρεάζει την ερμηνεία. Προσωπικά μιλάω αρκετά γρήγορα, αλλά στα γαλλικά βρίσκω ότι χρειάζομαι περισσότερο χρόνο.

 

Πότε γνωριστήκατε με τον Ρομέν Ντουρί; Ήταν αμέσως σαφές ότι μοιράζεστε τόσο δυνατή χημεία;

 

Τον γνώρισα τον Απρίλιο του 2019 στις Κάννες. Διαβάσαμε μαζί το σενάριο, οπότε και διαπίστωσα τη χημεία που αναφέρετε. Ήταν ζήτημα τύχης γιατί δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις χημεία, αν δεν είναι εξαρχής εκεί. Ο Ρομέν είναι εξαιρετικός ηθοποιός. Είναι πολύ έμπειρος, αλλά και ταπεινός όταν δουλεύει. Με περίμεναν εκπλήξεις καθημερινά στις μεταξύ μας σκηνές. Είναι υπέροχο που έχει διατηρήσει μια αίσθηση αθωότητας στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τη δουλειά, κάτι που μας έδινε την ευκαιρία να ανακαλύπτουμε μαζί νέες ιδέες. Η γενναιοδωρία του ήταν κάτι το πολύτιμο για μένα.

 

 

 28 Ιουλίου στους κινηματογράφους

από τη Rosebud.21

 

Director: Μαρτίν Μπουρμπουλόν

Writers: Καρολίν Μπονγκράν

Actors: Ρομέν Ντουρί, Έμα Μάκι, Πιερ Ντελαντονσάμπ, Αρμάν Μπουλανζέ, Μπρουνό Ραφαελί, Αλεξάντρ Σταϊγκέρ

TRAILER