ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ;
Rated: Κ Duration: 84 λεπτά Genre: Κωμωδία

Plot

Ο διασημότερος σκανταλιάρης, ο πιτσιρικάς που έχει πρωταγωνιστήσει σε τόσα αγαπημένα ανέκδοτα που έχουν συντροφεύσει μικρούς και μεγάλους, φτάνει επιτέλους στη μεγάλη οθόνη για να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να ξεκαρδιστούμε με τις τρέλες του!

Στο σχολείο, ο Τοτό είναι ο καλύτερος στο να κάνει τους φίλους του να γελούν με τις τρέλες του - στο να παρακολουθεί στο μάθημα, όχι και τόσο!  Όπως στο σχολείο, έτσι και στο σπίτι, τα αστεία του Τοτό συχνά καταλήγουν σε καταστροφή… Η τελευταία; Ένα τεράστιο γλυπτό πέφτει κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που διοργανώνει το αφεντικό του πατέρα του! Όλοι αμέσως υποπτεύονται τον γνωστό μας κατεργάρη, όμως αυτή τη φορά, ο Τοτό επιμένει ότι είναι αθώος και αρνείται να κατηγορηθεί για κάτι που δεν έκανε.

 

Όταν κανείς δε φαίνεται διατεθειμένος να τον πιστέψει, ο Τοτό αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του: μαζί με τους καλύτερους φίλους του, θα ερευνήσει την υπόθεση και θα βρει τον πραγματικό ένοχο για να αποκαταστήσει το όνομά του! Μια απίστευτη περιπέτεια μόλις ξεκίνησε…

 

Όλη η ξεγνοιασιά και η τρέλα της παιδικής ηλικίας σε μια γλυκιά ιστορία για τον… σαρωτικό πλακατζή Τοτό, η οποία έρχεται να μας θυμίσει ότι το μόνο που μπορούμε να είμαστε είναι ο -αυθεντικός, θεότρελος, ξεκαρδιστικός- εαυτός μας!

 

 

Ο σκηνοθέτης Τόμπι Γκένκελ μιλά για την ταινία

 

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στην ταινία;

 

Ενθουσιάστηκα όταν διάβασα το σενάριο, μου άρεσε πολύ αυτή η πολύ όμορφη ιστορία για τον Τοτό. «Ζωντάνεψε» μπροστά μου ένα πανέξυπνο, ζωηρό παιδί, το οποίο όλοι προσπαθούν να εντάξουν σε ένα καλούπι, ενώ αυτό έχει εντελώς τη δική του ταυτότητα - και το δείχνει!

 

Είχατε ήδη γυρίσει μια ταινία βασισμένη σε κόμικς, το «Boule et Bill 2»: πρόκειται για ένα ιδιαίτερο εγχείρημα, σωστά;

 

Ναι, γιατί όπως και στην περίπτωση του «Τοτό», κάθε σελίδα αντιστοιχεί σε ένα αστείο! Η πρόκληση είναι να ανασυνθέσουμε μια ιστορία που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Πρέπει λοιπόν να δουλέψεις πολύ, διατηρώντας την ταυτότητα των χαρακτήρων, όπως οι γονείς, η παρέα των φίλων και οι δάσκαλοι, αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα και τη ροή της ιστορίας…

 

Οπτικά, πώς φανταστήκατε το σύμπαν, τον κόσμο του Τοτό;

 

Το θετικό είναι ότι όλοι γνωρίζουν μεν τα αστεία με τον Τοτό, αλλά σαν χαρακτήρας δεν είναι στην πραγματικότητα συνδυασμένος σε έναν συγκεκριμένο φανταστικό κόσμο κι αυτό μας έδωσε περιθώρια να φτιάξουμε κάτι δικό μας. Η ιδέα ήταν να δείξουμε ένα πολύ σκανταλιάρικο αγοράκι που μεγαλώνει σε ένα σύγχρονο περιβάλλον: όχι πολύ δύσκολο ή φανταστικό, αλλά ρεαλιστικό. Ήθελα τα παιδιά που θα πήγαιναν να δουν την ταινία να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε αυτόν. Έτσι έπρεπε να είναι πολύ «αγκυροβολημένο» στην εποχή μας. Έτσι, με τους συνεργάτες μου δουλέψαμε σκληρά για να δημιουργήσουμε ένα ρεαλιστικό σύμπαν όπου ο καθένας θα μπορεί να αναγνωρίσει την καθημερινότητά του.

 

Πώς επιλέξατε τον Γκαβρίλ Νταρτεβέλ για πρωταγωνιστή;

 

Αυτή ήταν η άλλη μεγάλη μας πρόκληση, το να βρούμε δηλαδή τους κατάλληλους ηθοποιούς για να υποδυθούν τον Τοτό και την παρέα των φίλων του: είναι γνωστό το πόσο απαιτητικό είναι να βρει κανείς παιδιά που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τέτοιων ρόλων. Και τι ρόλος: ψάχναμε για ένα παιδί πρωτοεμφανιζόμενο, έξυπνο, αξιαγάπητο…. ο Τοτό είναι ένα ειλικρινές παιδί που λέει μόνο αλήθειες - δεν έχει κανένα φίλτρο!

 

Έλαβα πάρα πολλές ώρες υλικού που μου έστειλαν γονείς από όλη τη Γαλλία μόνο και μόνο για τον χαρακτήρα του Τοτό.  Ο Γκαβρίλ ήταν ο τρίτος από τους εκατοντάδες υποψηφίους που είδαμε. Τον ερωτεύτηκα αμέσως, αλλά σκεφτόμουν διαρκώς, «Μπορεί να υπάρχει και κάποιος καλύτερος». Όμως, έκανα λάθος: ήταν πραγματικά ο μόνος ιδανικός. Είναι ένα αυθόρμητο παιδί, με πραγματική φρεσκάδα. Η μόνη αμφιβολία μου ήταν για την ηλικία και εμφάνισή του: βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη και φοβόμουν ότι θα μεγάλωνε πολύ πριν από τα γυρίσματα…

 

Έπρεπε επίσης να βρούμε και δεύτερο σπάνιο μαργαριτάρι για χαρακτήρα του φίλου του, Ιγκόρ. Ένα πανέξυπνο παιδί, τον οποίο θαυμάζουν οι μεγάλοι ενώ εκείνος ονειρεύεται να τον αγαπούν οι φίλοι του... Καθώς όμως εξελίσσεται η ιστορία, αυτός σταδιακά θα «Τοτοποιηθεί» ελαφρώς! Για τον ρόλο αυτό επιλέξαμε τον μικρό Σιμόν Φαλιού και μάλιστα τον βάλαμε να δουλέψει από πριν με τον Γκαβρίλ για να δέσουν σα φίλοι.

 

Πώς είναι να σκηνοθετείς παιδιά;

 

Είναι μια πρόκληση! Τα παιδιά πήγαν στο βουνό για μια εβδομάδα με έναν δάσκαλο για να απομνημονεύσουν το κείμενο και να κατανοήσουν τους χαρακτήρες. Αλλά στην πραγματικότητα, ο Γκαβρίλ και ο Σιμόν μοιάζουν πολύ με τον Τοτό και τον Ιγκόρ - πρέπει, άλλωστε, να επιλέγεις τους νεαρούς ηθοποιούς γι' αυτό που είναι...

 

Στη συνέχεια, πήγαν εκεί και τα άλλα παιδιά, έτσι ώστε όλη η ομάδα να μπορέσει να δουλέψει μαζί. Και πράγματι κατάφεραν να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς πριν από τα γυρίσματα.

 

Για τους ρόλους των γονέων του Τοτό, επιλέξατε δύο ηθοποιούς, την Αν Μαριβέν και τον Γκιγιόμ ντε Τονκεντέκ. Μιλήστε μας για τις επιλογές αυτές.

 

Η Αν είναι μια πολύ δημοφιλής ηθοποιός. Έχει αυτή την τόσο μητρική πλευρά που ταίριαζε απόλυτα στον ρόλο: για μένα, ενσαρκώνει την απόλυτη μητέρα. Χρειαζόμασταν λοιπόν μια ηθοποιό που να είναι ευγενική με τα παιδιά και ταυτόχρονα δυναμική. Μιλήσαμε πολύ για τον χαρακτήρα της και τη διακόσμηση του σπιτιού της, η οποία αντανακλά το βιοτικό της επίπεδο, τα γούστα και τις αξίες της. Στη συνέχεια κανονίσαμε μια ανάγνωση με τον Γκιγιόμ και τα παιδιά. Η χημεία ήταν αδιαμφισβήτητη!

 

Και με τον Γκιγιόμ ήταν εξίσου απλή σα διαδικασία. Ο Γκιγιόμ κατάλαβε γρήγορα ποιος ήταν ο χαρακτήρας του: έχει την ικανότητα να υποδύεται αβίαστα τον αξιαγάπητο «καθημερινό» άνθρωπο. Είναι ένας ρόλος που του ταιριάζει απόλυτα. Ο πατέρας του Τοτό είναι ένας άνθρωπος κάπως άτολμος, ένας άνδρας ο οποίος υποτιμάται από το αφεντικό του χωρίς να επαναστατεί πραγματικά. Ενσαρκώνει όλους εκείνους τους θαρραλέους πατεράδες που αναλαμβάνουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην της οικογένειάς τους. Ήταν πραγματικά υπέροχο που δουλέψαμε με τους δυο αυτούς ηθοποιούς.

 

Τελικά η ταινία έχει να κάνει με τη διαμόρφωση της μοναδικότητας των παιδιών;

 

Ακριβώς. Ζούμε σε μια κοινωνία που μας ζητάει να συμμορφωθούμε και να εξαλείψουμε τις ιδιαιτερότητές μας, τις διαφορές μας, οι οποίες είναι όμως τελικά ο πλούτος μας! Είναι πολύ κρίμα, γιατί αυτό που πρέπει να καλλιεργήσουμε είναι η μοναδικότητα των παιδιών μας.

 

Στη ταινία μας, οι γονείς ευτυχώς θα καταλήξουν να το καταλάβουν αυτό και θα φροντίσουν ώστε ο γιος τους να έχει την ελευθερία να «ανθίσει» όπως είναι. Θα συνειδητοποιήσουν ότι η ζωή τους είναι πιο πλούσια και πιο ενδιαφέρουσα με έναν Τοτό γεμάτο ζωή!

 

ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΜΕΝΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

 

 

Η ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ POWER MEDIA PRODUCTIONS

 

Μετάφραση: Μελισσάνθη Γιαννούση

Προσαρμογή: Πάνυ Ναούμ

Σκηνοθεσία: Κώστας Αποστολίδης

 

 

Ρόλος

Ηθοποιός

Τοτό

Μιχάλης Αποσκίτης

Μαμά

Μυρτώ Ναούμ

Μπαμπάς

Κώστας Αποστολίδης

Παππούς

Τάκης Σακελλαρίου

Κυρία Ζολιμπουά

Άρτεμις Ματαφιά

Ιγκόρ

Θανάσης Μαυρογιάννης

Διευθύντρια σχολείου

Κατερίνα Βουρλάκη

Ροζέ Ζυστέν Πετί

Βαγγέλης Χαλκιαδάκης

Ντιβιβιέ

Τάσος Νταπαντάς

Κάρολ

Ελένη Μπίκου

Ολίβ

Φρύνη Δήμου

 

 

 

Ηχοληψία Στήβι Τριμανδύλης

Μίξη Ήχου Θοδωρής Μουστάκας

Τεχνική Διεύθυνση Πάνος Ασημένιος

Digital Cinema Mastering Νίκος Καρτσώνης

Οργάνωση Παραγωγής Βάσω Φουσκαρίνη

Διεύθυνση Παραγωγής Βίκυ Κάουλα

Studio Μεταγλώττισης POWER MEDIA PRODUCTIONS ΑΕ

 

Director: Πασκάλ Μπουρντιό

Writers: Ζιλιέν Λεμντορφέρ, Γκαέλ Λεφορεστιέ, Ματιάς Γκαβαρί

Actors: Γκαβρίλ Νταρτεβέλ, Αν Μαριβέν, Γκιγιόμ ντε Τονκεντέκ, Ραμζί Μπεντιά

TRAILER